Comisia Europeană a stabilit că România nu a acționat eficient pentru corectarea deficitului bugetar și va propune proceduri inclusiv împotriva altor țări, printre care se numără Franța, Italia și Polonia.
”Comisia Europeană a identificat 12 state membre care au deficite ce depășesc 3% din PIB. Am analizat motivele acestei situații și am concluzionat că nu este îndeplinit criteriul deficitului de șapte state membre: Belgia, Franța, Italia, Ungaria, Malta, Slovacia și Polonia. Acest lucru înseamnă că, pentru aceste state membre, Comisia Europeană va propune decizii de constatare a existenței unei proceduri privind deficitul excesiv. Consiliul UE – Comitetul Economic și Financiar – va trebui să furnizeze avizul de evaluare și vom urmări viitorii pași în iulie. Recomandările pentru corectarea deficitelor excesive vor fi formulate în toamnă. Acest lucru va asigura compatibilitatea cu planurile structurale fiscale pe termen mediu, care urmează să fie prezentate în septembrie”, a declarat miercuri Valdis Dombrovskis, vicepreședinte executiv al Comisiei Europene.
Oficialul UE a atras atenția că România nu a acționat eficient pentru corectarea problemei deficitului excesiv.
”O scurtă mențiune referitoare la România, în prezent singura țară aflată sub procedura deficitului excesiv. Am constatat că România nu a aplicat măsuri eficiente. Deficitul său a fost cu mult peste ținta recomandată, de 4,4% din PIB, în timp ce efortul fiscal a scăzut substanțial sub ceea ce era necesar, în pofida unei creșteri economice reziliente. Prin urmare, Comisia Europeană va propune o nouă direcție de ajustare în toamnă”, a subliniat Valdis Dombrovskis.
La rândul său, Paolo Gentiloni, comisarul Economiei, a îndemnat statele membre UE să adopte ”politici fiscale prudente”, în conformitate cu noile reglementări de guvernare financiară.
Foto: Profimedia
Citește și: